-Under construction- Stichting Prisma Almere ontwikkelt op dit moment en nieuwe website. Het kan zijn dat sommige informatie verouderd is. Excuses voor het ongemak.

Onze basisschool De Buitenburcht is benoemd tot CultuurschoolParel van Flevoland 2017. Voor het eerst in de Flevolandse geschiedenis krijgen twee basisscholen deze titel. De Buitenburcht blinkt uit in de manier waarop ze kunst en cultuur een vaste plek in haar onderwijs geeft. Experts uit het culturele veld vinden daarom dat de school deze titel dubbel en dwars verdient.

FleCk (Expertisecentrum Cultuureducatie Flevoland) vroeg aan haar lokale partners voor cultuuronderwijs wie zij wilden voordragen als CultuurschoolParel. Op welke school zijn jullie trots, wie zien jullie als good practice en zou een inspiratie kunnen zijn voor andere scholen uit de provincie? De school die Collage Almere (Centrum voor cultuuronderwijs Almere) toen voordroeg was De Buitenburcht.

Op De Buitenburcht wordt cultuuronderwijs volledig geïntegreerd in het thematisch werken en het onderzoekend leren dat door de school wordt gebruikt. Directeur Jenneke Kester legt uit: ‘onze school werkt vanuit de onderwijsvisie dat we betekenisvol onderwijs willen bieden door onderzoekend leren. De kinderen zijn actief bezig, stellen onderzoeksvragen en gaan op zoek naar antwoorden in hun omgeving. Cultuuronderwijs is bij uitstek geschikt voor deze onderwijsvorm; kinderen werken met hun handen, bewegen, zingen of bezoeken een kerk of een kunstwerk in hun omgeving en de lesstof beklijft.’

Het team van De Buitenburcht reageerde dan ook enthousiast toen FleCk de school benaderde en haar vertelde dat ze waren voorgedragen als CultuurschoolParel. ‘Sinds we drie jaar geleden af zijn gestapt van onze methodes en ons onderwijs inrichten aan de hand van thema’s, hebben we hard gewerkt om ook de culturele activiteiten een volwaardige plek te geven. Dat we deze titel ontvangen voelt echt als een beloning’, aldus Imi Lammers, leerkracht van groep 5.

Van de school wordt een portret gemaakt in de vorm van een korte film. In dit portret wordt de kern verteld van hoe De Buitenburcht cultuuronderwijs heeft ingericht en wat de kracht is van deze werkwijze. De film wordt vertoond tijdens De Dag van de Cultuureducatie, op 8 november in het KAF, in Almere. De andere school die de titel CultuurschoolParel Flevoland 2017 eerder deze maand ontving, is OBS De Tjotter uit Lelystad.

Leerlingen van De Buitenburcht sluiten het thema af met een trommelworkshop