-Under construction- Stichting Prisma Almere ontwikkelt op dit moment en nieuwe website. Het kan zijn dat sommige informatie verouderd is. Excuses voor het ongemak.

Op donderdag 22 november 2018 heeft Stichting Prisma, samen met SKO, de samenwerkingsovereenkomst ten behoeve van het partnerschap Opleiden in de school (Oplis) medeondertekend. De samenwerkingsovereenkomst werd in 2016 al afgesloten tussen de Stichting Almeerse Scholen Groep en Windesheim Flevoland.

De uitbreiding van het partnerschap met de stichtingen Prisma en SKO  is een logisch vervolg op de ontwikkelingen die binnen de regio en landelijk gaande zijn: bestuurders ontmoeten elkaar tijdens het bestuurlijk overleg en landelijk wordt door het ministerie steeds meer aangestuurd op een regionale samenwerking. Het uitgangspunt is dat het opleiden van studenten en werven/ behouden nieuw personeel een gezamenlijke verantwoordelijkheid is voor onze regio.

Op 15 november 2018 is de eerste hand gelegd aan een Tiny Forest, de Bostimist, op het schoolplein van De Optimist. De Optimist is hiermee de eerste basisschool in Almere die mag gaan genieten van een minibos en buitenlokaal op het schoolplein. De Optimist heeft hiervoor een plan ingediend bij de gemeente en IVN Natuureducatie, initiatiefnemer van het Tiny Forest, met als positief resultaat dat het plan ook werkelijkheid wordt. Wethouder Jan Hoek kwam de start van de Bostimist feestelijk openen op 15 november a.s. en heeft de eerste boom geplant. Vervolgens gingen de kinderen aan de slag en om hun eigen boom te planten.

Een Tiny Forest?
Een Tiny Forest is een klein inheems bos, ter grootte van een tennisbaan. Dit bos is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen, van jong tot oud. De leerlingen van De Optimist gaan als Tiny Forest Rangers het bos beheren en leiden straks ook geïnteresseerden rond, met hulp van IVN en buurtgenoten.

Hierbij links naar de artikelen die zijn geplaatst door de media:
Volkskrant: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/door-een-minibos-op-het-schoolplein-komen-stadskinderen-meer-in-contact-met-de-natuur~b998b03c/
Almere Deze Week: http://www.almeredezeweek.nl/widgets/2164-nieuws/nieuws/1484839-tiny-forest-op-schoolplein-de-optimist
Omroep Flevoland: https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/154100/almere-kinderen-leggen-tiny-forest-aan-in-poort

 

Vanaf 1 augustus 2018 is de eerste ecologische basisschool van Nederland een feit.
Stichting Prisma Almere start deze ecologische school De Verwondering in de wijk Nobelhorst in Almere Hout. Vanuit een tijdelijke locatie wordt onderwijs gegeven tot het definitieve gebouw in 2020 is gerealiseerd. 

Over De Verwondering
Onze kinderen komen voor een sterk veranderende wereld te staan. Duurzaam onderwijs op een ecologische school gaat over het begrijpen van oorzaken en het werken aan oplossingen. Op
De Verwondering werken de kinderen aan een eigen kijk op zichzelf, relaties met de ander en met de wereld én aan vraagstukken die er toe doen. Hierdoor zijn ze eigenaar van het eigen leren.

‘Wij zijn Miranda van der Kamp en Paula van Kuijk. Vanaf augustus 2018 starten wij de ecologische school in Almere Hout. Vanuit onze kernwaarde ‘optimisme’ geloven wij in goed onderwijs voor ieder kind, in samenwerking met ouders én de omgeving. Wij zijn enthousiast, gedreven en denken in oplossingen’

Ecologische school
Op ecologische basisschool De Verwondering leren kinderen, door onderwijs, techniek, beleving en onderzoek naar de omgeving, dat alles met elkaar samenhangt. Dat nodigt ook uit tot veranderend gedrag. Respectvol omgaan met je omgeving betekent ook bewust en respectvol omgaan met elkaar.

Bewonersupdate Nobelhorst 13 februari a.s.
De directie van De Verwondering is aanwezig op de bewonersupdate, georganiseerd door gemeente Almere, voor huidige en toekomstige bewoners van Nobelhorst. Geïnteresseerden kunnen vragen stellen en in gesprek gaan. Bewonersupdate: 13 februari 2018 van 20.00 – 22.00 uur (locatie: Sterrenschool Het Universum).

Informatie en aanmelden
Kinderen kunnen vanaf nu worden aangemeld voor het nieuwe schooljaar 2018-2019. Geïnteresseerde ouders kunnen via directie@verwondering-almere.nl contact opnemen. Meer informatie: www.verwondering-almere.nl

Bij veel mensen liggen mobieltjes, cartridges en kabels in huis te verstoffen. Zonde, want voor de dieren bij Stichting AAP hebben ze heel veel waarde! De stichting kan deze spullen namelijk laten recyclen en de opbrengst daarvan gaat rechtstreeks naar de opvang en verzorging van de dieren. Om zoveel mogelijk mobieltjes, cartridges en kabels in te zamelen, start AAP een speciale inzamelactie voor scholen. Basisschool De Optimist in Almere is de eerste school in Nederland die meedoet.

Inzamelingsactie start op basisschool De Optimist
De leerlingen van de basisschool De Optimist in Almere zijn vandaag, 15 november van start gegaan met het verzamelen van mobieltjes, cartridges én kabels voor de dieren van AAP. David van Gennep, directeur van Stichting AAP: ““Wat een feest vanochtend bij de De Optimist! We werden verwelkomt met een prachtig zelfgeschreven lied over AAP en duurzaamheid. Ook hadden de kinderen de eerste kabels, cartridges en mobieltjes al mee om in de inzamelbox te stoppen. Als alle leerlingen van basisscholen voor AAP zo enthousiast gaan inzamelen, kunnen we heel veel dieren een beter leven geven! Dieren zoals chimpansee Marria, die 13 jaar in een mensengezin leefde. Zij moest helemaal opnieuw leren hoe het is om aap te zijn.” Stichting AAP krijgt veel vragen van kinderen die iets voor de dieren willen doen. “Door kabels, telefoontjes en cartridges in te zamelen, kunnen de kinderen echt meehelpen. Zonder dat ze daarvoor hun spaarvarkens aan hoeven te spreken! Bovendien sparen we zo ook het milieu, doordat we spullen recyclen die anders vaak weggegooid worden.”

Superjuffie doet mee!
Ook kinderboekenschrijfster Janneke Schotveld, auteur van de populaire kinderboekenreeks Superjuffie, was bij de kick off aanwezig: “Superjuffie is superblij met Stichting AAP! Stichting AAP geeft gevangen, verwaarloosde apen en andere exotische zoogdieren weer een beter bestaan. Bovendien zet Stichting AAP zich in voor betere bescherming van dieren, zodat steeds minder dieren in nare situaties belanden.”

Heel Nederland een opgeruimd huis
David van Gennep: “Het zou fantastisch zijn als alle leerlingen van basisscholen inzamelen voor onze dieren. Heel Nederland een opgeruimd huis, betekent namelijk voor dieren zoals chimpansee Marria een nieuw thuis! Daarnaast sparen we door het inzamelen ook het milieu, omdat materialen worden hergebruikt of op verantwoorde wijze worden gerecycled.”

Chimpansee Marria
Chimpansee Marria werd begin dit jaar door AAP opgehaald uit Portugal, waar zij dertien jaar bij mensen in huis leefde. Marria is in Nederland bekend geworden door haar eigen vlogs op www.aap.nl/vlog en heeft onlangs voor het eerst kennisgemaakt met een soortgenoot.

‘Met iets kleins kunnen wij een groot verschil maken’
De Optimist draagt dit initiatief van Stichting AAP een warm hart toe. Miranda van der Kamp en Paula van Kuijk, directie van De Optimist: “Met iets kleins, zoals het inzamelen van kabels, mobieltjes en cartridges kunnen wij een groot verschil maken voor de dieren van Stichting AAP èn het milieu. Het past bij onze visie op duurzaamheid en het verantwoordelijk zijn voor elkaar en de wereld. Wij vinden het geweldig dat De Optimist de locatie is voor de aftrap van dit project. Aan deze inzamelingsactie kunnen alle kinderen uit Nederland meedoen!”
Op www.aap.nl/inzamelenvooraap kunnen leerkrachten hun klas aanmelden om mee te doen.

Stichting AAP
AAP zet zich in voor een betere toekomst voor exotische zoogdieren, zoals apen, wasberen en leeuwen. Helaas bevinden veel dieren zich nog in benarde situaties. Ze worden illegaal verhandeld, als huisdier gehouden of misbruikt in toerisme en entertainment. Stichting AAP vangt de dieren die dringend hulp nodig hebben op zodat ze op adem kunnen komen. Een gespecialiseerd team helpt ze gezond te worden en weer ‘dier’ te zijn, waarna een goed thuis voor ze wordt gezocht. Ook pakt AAP het probleem bij de wortels aan, door voorlichting te geven en te pleiten voor betere wetgeving in heel Europa. Door kennis te delen en samen te werken met overheden en collega-organisaties, vergroot de stichting haar impact. Dweilen met de kraan dicht, noemt AAP dat!

Stichting AAP werkt voor het hergebruik en recycling van de ingezamelde materialen samen met EEKO in Deventer en KRT in Oud Gastel. Vanaf nu zamelt AAP ook kabels in. De kabels die AAP inzamelt zijn elektriciteitssnoeren, tv-kabels, audiokabels en HDMI-kabels.

Onze basisschool De Buitenburcht is benoemd tot CultuurschoolParel van Flevoland 2017. Voor het eerst in de Flevolandse geschiedenis krijgen twee basisscholen deze titel. De Buitenburcht blinkt uit in de manier waarop ze kunst en cultuur een vaste plek in haar onderwijs geeft. Experts uit het culturele veld vinden daarom dat de school deze titel dubbel en dwars verdient.

FleCk (Expertisecentrum Cultuureducatie Flevoland) vroeg aan haar lokale partners voor cultuuronderwijs wie zij wilden voordragen als CultuurschoolParel. Op welke school zijn jullie trots, wie zien jullie als good practice en zou een inspiratie kunnen zijn voor andere scholen uit de provincie? De school die Collage Almere (Centrum voor cultuuronderwijs Almere) toen voordroeg was De Buitenburcht.

Op De Buitenburcht wordt cultuuronderwijs volledig geïntegreerd in het thematisch werken en het onderzoekend leren dat door de school wordt gebruikt. Directeur Jenneke Kester legt uit: ‘onze school werkt vanuit de onderwijsvisie dat we betekenisvol onderwijs willen bieden door onderzoekend leren. De kinderen zijn actief bezig, stellen onderzoeksvragen en gaan op zoek naar antwoorden in hun omgeving. Cultuuronderwijs is bij uitstek geschikt voor deze onderwijsvorm; kinderen werken met hun handen, bewegen, zingen of bezoeken een kerk of een kunstwerk in hun omgeving en de lesstof beklijft.’

Het team van De Buitenburcht reageerde dan ook enthousiast toen FleCk de school benaderde en haar vertelde dat ze waren voorgedragen als CultuurschoolParel. ‘Sinds we drie jaar geleden af zijn gestapt van onze methodes en ons onderwijs inrichten aan de hand van thema’s, hebben we hard gewerkt om ook de culturele activiteiten een volwaardige plek te geven. Dat we deze titel ontvangen voelt echt als een beloning’, aldus Imi Lammers, leerkracht van groep 5.

Van de school wordt een portret gemaakt in de vorm van een korte film. In dit portret wordt de kern verteld van hoe De Buitenburcht cultuuronderwijs heeft ingericht en wat de kracht is van deze werkwijze. De film wordt vertoond tijdens De Dag van de Cultuureducatie, op 8 november in het KAF, in Almere. De andere school die de titel CultuurschoolParel Flevoland 2017 eerder deze maand ontving, is OBS De Tjotter uit Lelystad.

Leerlingen van De Buitenburcht sluiten het thema af met een trommelworkshop

De basisscholen De Omnibus en De Optimist, beide onderdeel van Stichting Prisma Almere, zijn sinds deze week voorzien van zonnepanelen. Dit zijn de eerste basisscholen in Almere waarin wordt geïnvesteerd in zonnepanelen. Met een fijne samenwerking met Gemeente Almere en het bedrijf Almetra BV zijn de zonnepanelen aangebracht op de daken in het kader van het project ‘Almere geeft energie’.

‘Duurzaamheid staat hoog bij ons in het vaandel’, aldus Meindert Eijgenstein (Bestuurder Stichting Prisma Almere). ‘Onlangs hebben we ook het contract ‘Duurzaam afval ’ ondertekend. Maar we wilden meer doen. Toen de gemeente met ons in gesprek ging over de mogelijkheid van het plaatsen van zonnepanelen in het kader van het project ‘Almere geeft energie’ waren we gelijk enthousiast. Ik ben dan ook oprecht trots dat wij op deze manier investeren in het milieu. Ook sluit dit mooi aan bij de visie van de gemeente: Almere streeft er naar om in 2022 zoveel mogelijk een energieneutrale stad te zijn. Dit houdt in dat de verbruikte energie in Almere afkomstig is van niet-fossiele ofwel onuitputtelijke, hernieuwbare energiebronnen. Een energieneutrale stad bereiken we samen!’

Per school wordt er vanaf nu door Stichting Prisma Almere verder bekeken of het plaatsen van zonnepanelen mogelijk is. Op sommige scholen zijn er al eerder zonnepanelen aangebracht omdat het gaat om een ‘brede school’ of ‘Integraal Kinder centrum’ (IKC) waarbij het initiatief bij de gemeente lag om de zonnepanelen te plaatsen.

Op de foto staan v.l.n.r. op het dak van De Optimist:
Bob Kooijman, Michael Wind (TechnoMen BV namens Almetra BV ), Anko Kuyt (Gemeente Almere),
Miranda van der Kamp, Paula van Kuijk en Ali van Es (Stichting Prisma Almere)

Maar liefst 5 opleidingsleerkrachten van Prisma ontvangen op Windesheim hun Velon registratie.
Miranda Wallenburg, Saskia Klijnsma, Mariska Gelijk, Dorenda de Boer en Marianne Brilstra (niet op de foto) van harte gefeliciteerd!!!
We zijn trots op jullie!

Klik hier voor meer informatie  over de beroepsstandaard.

Op vrijdag 1 juli was burgemeester Weerwind te gast op Sterrenschool de Ruimte in het Homeruskwartier in Almere Poort. Naar aanleiding van zijn korte bezoek tijdens de kennismakingsronde met Almere Poort eerder dit jaar, was de burgemeester erg nieuwsgierig geworden naar het Sterrenschool concept en beloofde toen al de school om eens terug te komen. Deze belofte loste hij nu in.

Tijdens een gezellige lunch met de kinderraad van de school kon hij van de kinderen zelf horen hoe het is om onderwijs te volgen op Sterrenschool de Ruimte. De kinderen waren erg enthousiast en vonden het erg bijzonder en gezellig om te lunchen met de burgemeester. Ze praatten over het programma op school, de ervaringen van de kinderen, het welzijn, het werken met de iPads en over de toekomst van de kinderen, met name over de juiste keuze van vervolg onderwijs.
Na de lunch maakte verschillende andere leerlingen een selfie met de burgemeester en vervolgde de burgemeester zijn bezoek met een deelname aan een les burgerschapsvorming dat ging over de rechten van het kind. Op sterrenschool de Ruimte werken de kinderen onder andere met Ipads en de burgemeester kon zo ook eens zelf ervaren hoe dat in zijn werk gaat. Hij eindigde met een rondleiding door het innovatieve gebouw, met daarin ook een buurtcentrum en kinderopvang.

Sterrenschool De Ruimte is een onderwijsconcept waarbij alle kinderdiensten zijn gevestigd onder één dak. Zo komt de school tegemoet aan de wensen van ouders. De sterrenschool werkt op basis van vijf sterren: De school is het hele jaar open en doet mee aan de pilot met flexibele schoolvakanties, het onderwijs en opvang zijn op één plek gevestigd, maatwerk voor ieder kind door individuele leerroutes, uitblinken in taal, rekenen en lezen en een goede binding met de buurt.
Kijk voor meer informatie over Sterrenschool de Ruimte op www.sterrenschoolderuimte.nl

Het was feest op donderdag 16 juni op PC basisschool Het Kompas in Almere Buiten. Afgelopen week kregen zij een zeer positieve beoordeling van de Onderwijsinspectie. Om dit te vieren trakteerde het bestuur van de school, Stichting Prisma, leerlingen en personeel op een heerlijk ijsje van Paul’s ijs uit Almere. Prisma bedankt hiermee de leerlingen en het personeel, omdat zij met elkaar voor dit resultaat hebben gezorgd.

Astrid Duyff, directeur a.i. van de school is erg blij met dit resultaat: “De professionaliteit, deskundigheid en leergierigheid van het team én het onderlinge vertrouwen hebben ervoor gezorgd dat we binnen korte tijd de kwaliteit van het onderwijs sterk hebben kunnen verbeteren”. Vanaf september zal Het Kompas intensief gaan samenwerken met basisschool De Buitenburcht uit de Bloemenbuurt. Jenneke Kester zal dan directeur van beide scholen worden, waarbij ze op het Kompas wordt ondersteund door leerteamleider Sandra Roozeboom.

ALMERE – Stad & Natuur, 21 Toolkit en Kleur in Cultuur openen woensdag 13 januari officieel hun naschoolse ruimtes in Sterrenschool de Ruimte in Poort: natuur & technieklokaal De Ruimtepoort en ArtLab Almere Poort.

Wat hebben kinderen nu en in de toekomst nodig? Dat staat centraal in de naschoolse activiteiten in Sterrenschool de Ruimte. Van 14.15 tot 16.15 uur presenteren 21 Toolkit, Kleur in Cultuur en Stad & Natuur Almere woensdag hun aanbod met gratis workshops, geïnspireerd op Star Wars, robots, de sterren en de ruimte.  Voor alle kinderen van 1 tot 12 jaar is er wat te doen deze openingsmiddag en ook ouders en leerkrachten zijn uitgenodigd.

Om 16.15 uur is er een officiële opening, waarbij wethouder Frits Huis en alle partners het nieuwe seizoen inluiden en zowel De Ruimtepoort als ArtLab Poort op ludieke zullen wijze openen. Daarbij gaan de directeuren met een robot de strijd met elkaar aan. Sterrenschool De Ruimte is te vinden aan het Nimfenplein 1 in Almere Poort.